În epoca strălucitoare a monarhilor, mărețul ansamblu cunoscut sub numele de “La Tunuri-Vila Economat” se închina sub titulatura nobilă de Corpul de Gardă. Edificiul a fost ridicat în aceeași perioadă cu fastuosul Castel Peleș, între anii 1880-1883. Astăzi, după un secol și trei decenii de la nașterea sa, încununată cu o restaurare subtilă și măiastră, el se înalță demn și pregătit să împlinească cele mai exigențe capricii. Această bijuterie a patrimoniului strălucește subtil în categoria A a interesului national.
VILA ECONOMAT – LA TUNURI
DOMENIUL REGAL PELEȘ
Domeniul Regal cuprindea un ansamblu de clădiri (3 castele şi 19 pavilioane, vile şi anexe, în total 569 de camere), ocupând o suprafaţă de circa 30 ha. La Castelul Peleş, edificiu impresionant prin dimensiuni şi varietatea de stiluri, piatra de temelie a fost pusă în august 1875. În octombrie 1883, în faţa unei mari mulţimi venite din toate satele apropiate şi a unor oficialităţi ale vremii, castelul, gândit de Carol ca o legătură între familia sa şi poporul român, a fost inaugurat. Inaugurarea nu a însemnat oprirea lucrărilor; după ce Familia Regală pleAca în Capitală în luna noiembrie, începeau lucrări de extindere sau de modificare a vechilor încăperi. Proiectul definitiv a fost elaborat de arhitectul ceh Karl Liman, care a locuit până la moartea sa (1929) într-o vilă de pe domeniul Peleş, desăvârşind împreună cu Carol I acest remarcabil ansamblu care a îmbogăţit patrimoniul naţional, dar şi pe cel european cu un monument de excepţie. Castelul, despre care Carol I a afirmat că va aduce toata Europa în România, are o mare diversitate de stiluri în decoraţiunea încăperilor pentru recepţii şi în ornamentele particulare. A început să fie vizitat încă din timpul vieţii lui Carol I, iar parcul, amenajat în stilul grădinilor englezeşti (niciodată închis de garduri) a fost mereu la dispoziţia vizitatorilor, având pe vremuri bănci pentru oadihnă şi numeroase alei pentru promenadă.
SINAIA, ORAȘUL REGAL
În apropierea complexului, în afară de cele 2 celebre castele, se află şi principalele puncte de atracţie ale oraşului: Mânăstirea Sinaia, pârtiile de ski, telegondola, drumul către Poiana Stânii, drumul Cotei.
Oraşul Sinaia s-a dezvoltat odata cu construirea castelului, devenind treptat o superbă staţiune montană, cu vile în stilul epocii, hoteluri, parcuri, grădini, un cazino, un spital şi alte amenajări. Au apărut şi primele fabrici, de cherestea, var şi cuie, apoi uzina electrică ce alimenta castelul, staţiunea şi întreaga vale a Prahovei. În 1879 s-a dat în folosinţă calea ferată până la Bucureşti. În secolul trecut, Sinaia s-a dezvoltat mult, mai ales în ramura turistică, ajungând cea mai cunoscută staţiune din ţară, denumită simbolic “Perla Carpaţilor”.